donderdag 8 augustus 2013

Aflossen of bijstorten in spaarhypotheek?

In veel blogs zie ik dat mensen zowel een spaarhypotheek als een aflossingsvrije hypotheek hebben. De spaarhypotheek wordt meestal niet aangeraakt omdat het ingewikkeld is en omdat hij immers toch na de looptijd van 30 jaar is afgelost. Daarom keert men zich toch de aflossingsvrij hypotheek, waar elke keer een mooi stukje afgeschaafd kan worden.
in http://www.watkosteengezin.nl/2013/02/aflossen-van-de-hypotheek-of-bijstorten.html wordt een vergelijking gemaakt van beide hypotheekvormen, waarbij de aflossingsvrij hypotheek als beste investering uit de bus komt.
Ik heb een paar kanttekeningen bij de berekening die hier gevolgd is:
 

4 opmerkingen:

 1. Vergeet niet dat als je bij stort in je spaarhypotheek, je blijft zitten met de aflossingsvrije hypotheek die, in ons geval, over 18 jaar niet meer aftrekbaar is en die dan in minimaal 10 jaar boetevrij afgelost kan worden.

  Ik denk dat het verstandig is om te combineren. Enerzijds de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek gelijk te houden aan de looptijd van de spaarhypotheek en anderzijds de maandlasten van de spaarhypotheek zo laag mogelijk houden door er extra geld bij te storten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de reactie. Helemaal mee eens. Mijn tactiek (die ik de komende dagen wil gaan beschrijven) zal dan ook bestaan uit eerst geleidelijk storten in de spaarhypotheek om veel geld te besparen, en daarna pas gaan aflossen op de aflossingsvrije hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb alleen een spaarhypotheek van een ton in euro's en in 1993 afgesloten bij Woonfonds tegen 7,9% rente
  Is storten in zo'n geval slim?
  Zitten er geen haken en ogen aan?
  Woonfonds zelf geeft geen advies.
  Tussenpersonen wel tenzij ik betaal.
  JAZEKER DE HYPOTHEKER!
  Terwijl ik heb betaald bij de afsluiting bij.. JAZEKER!

  Wat te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met zo'n hoge rente is het erg aantrekkelijk om wat te gaan aflossen/bijstorten. Volgens http://www.woonfonds.nl/downloads/Gevolgen%20Hypotheekwijzigingen%20versie%202013%202.pdf doet woonfonds vanaf 1 april 2013 niet meer aan bijstorten in een spaarhypotheek. Eerlijk gezegd had ik meer medewerking verwacht van een bedrijf dat onderdeel is van Achmea, dat een cooperatieve achtergrond heeft.
   Maar je kunt Woonfonds natuurlijk gewoon kunnen benaderen, aankondigen dat je een bepaald bedrag wil gaan storten, en of ze willen berekenen wat je nieuwe maanlasten gaan worden. Vervolgens kan je op www.hypohype.nl kijken of hun berekening een beetje klopt.

   Verwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.